this.speed=500;this.fadeSpeed=500;this.topNav='no';this.overlayNav='yes';this.dropShadow='no';this.captions='no';this.border=0;this.copyright='no';this.IPTCinfo='no';this.delayTimer='yes';this.delayTime=6500;
Томанова вила, Врбас
   "Томанова" вила Врбас     Вилу је саградила јеврејска велепоседничка породица Томан, као репрезентативну кућу за становање. Зграда је саграђена почетком XX века, по пројекту архитекте из Будимпеште. Породица Томан је имала велике поседе на северу Врбаса, где се и данас налази салаш са именом велепоседника. Томанови су се бавили пољопривредом и трговином житарицама. Након Томанове смрти у вили су до Другог Светског Рата, живеле његова удовица и две кћери. После Другог Светског Рата у вили је био једно кратко време смештен катастар општине Врбас, са сиромашним информацијама, јер су након поплаве у старој згради катастра 1945. године све информације биле уништене. Основа виле је квадратна, а фасада према улицама је репрезентативно обрађена, зидана је опеком, са дрвеном кровном конструкцијом. Улаз са тремом је наглашен са два стуба и два полустуба који носе лукове. Зграда је украшена са глеђосаним керамичким плочицама са мотивом лала. Архитектонски је обликована са стилским обележјима мађарске варијанте сецесије и има ограду од кованог гвожђа са мотивима истих стилских карактеристика. Решавана је симетрично, са бочним ризалитима полукружног облика и плитким средишњим делом. Забат је обликован извијеним сецесијским линијама. Прозорски отвори завршавају се елипсастим луцима и уоквирени су малтерском пластиком у виду пиластера са капителима декорисаним биљном орнаментиком. Глеђосане керамичке плочице плаве боје јављају се и код обраде лукова над прозорским отворима. Бочна фасада је скромније декоративне обраде, са три ризалита од којих средњи има три лучно завршена прозора.

Данас, у вили је филијала у власништву Д.Д.О.Р. Нови Сад, пре десетак година је извршена ревитализација и налази се у одличном је стању. Зграда је под заштитом државе. Информације добијене од деда Властимира Ћирића који се сећа велепоседника Томана.

Вила није отворена за посетиоце!

© 2007-2022 Србија
Почетна | Дворци | Манастири | Ветрењаче | О нама | Контакт | Везе | Рекламе | Е-дописнице