this.speed=500;this.fadeSpeed=500;this.topNav='no';this.overlayNav='yes';this.dropShadow='no';this.captions='no';this.border=0;this.copyright='no';this.IPTCinfo='no';this.delayTimer='yes';this.delayTime=6500;
Патријаршиjски двор, Сремски Карловци
  Двор "Патријаршије" Сремски Карловци     Зграда двора је саграђена између 1892. и 1895. године по пројекту нашег архитекте Владимира Николића, на месту где се некада налазио "Пашин конак". "Пашин конак" је био прва резиденција поглавара српске цркве након пребацивања архиепископије из Пећи у Сремске Карловце. Митрополит Стефан Стратимировић је 1817. године основао фонд за прикупљање седстава за изградњу двора, а који је изграђен за време митрополита Георгија Бранковића. Изградња двора "у стилу талијанских палата" поверена је предузимачима Пекло Бели и Карлу Лереру. Дворску капелу је осликао Урош Предић. Основа двора је у облику ћириличног слова Ш, а на стрдишњем крилу се налази улаз са колским прилазом. Изнад улаза, на спрату се налази дворска капела, која је покривена полулоптастом куполом са лантерном на врху. Главна фасада има истурене бочне ризалите наглашене у висини првог спрата ступцима-пиластрима који се у висини атике завршавају троугаоним тимпанонима, а средишњи ризалит је наглашен са три прозора који су већи од осталих, терасом и улазом испред кога је степениште са бочно постављеним каменим скулптурама два лава. На истој фасади је низ са седамнаест прозорских отвора са полукружним завршецима. Прозорски отвори главној фасади дају ритам и уједначеност, а плитки пиластри са јонским конзолама и балустрада испод прозорске масе, овој фасади дају ведрину. На централном ризалиту је наглашен кров на чијем је врху осматрачница. Палата патијаршије је не само административно седиште Српске православне цркве, него и ризница у којој су смештене драгоцености, уметнички материјал, иконе, портрети митрополита и најзначајнијих црквених великодостојника, различити предменти примењене уметности и библиотека ретких и вредних рукописа и старе штампане књиге. У склопу двора је за јавност отворена ризница са сталном поставком предмета из XVIII и XIX века из разорених и угрожених цркава у Босни и Хрватској. Комплекс је ограђен високом оградом, комбинован зидом и решеткама од кованог гвожђа.

Данас је зграда стална резиденција владике сремског и летња резиденција српског патријаха, и музеј Српске Православне Цркве. Зграда и парк се беспрекорно одржавају. Двор је споменик културе од изузетног значаја.

Двор је oтворен за посетиоце!

© 2007-2024 Србија
Почетна | Дворци | Манастири | Ветрењаче | О нама | Контакт | Везе | Рекламе | Е-дописнице