this.speed=500;this.fadeSpeed=500;this.topNav='no';this.overlayNav='yes';this.dropShadow='no';this.captions='no';this.border=0;this.copyright='no';this.IPTCinfo='no';this.delayTimer='yes';this.delayTime=6500;
Дворац Баба Пуста, Алекса Шантић
  Дворац "Баба Пуста" Алекса Шантић     Дворац, у литератури познат као "Баба Пуста" је изградио Карољ Фернбах 1906/7 године по пројекту мађарског архитекте Хикисцх Ресзоа. У основи намена му је била репрезентативна породична зграда. Лоциран је у средишту данас запуштеног парка, некада уређеног по принципу енглеских вртова, као слободни објекат са акцентованом улaзном фасадом са портиком и бочно постављеном четвртастом кулом звонаром. Фасада са задње стране је уређена према намени зграде као породичне виле, и на њој доминира полукружна тераса са балконом на спрату и приземљу која је повезана степеницама са парком. У просторије на спрату се улази из ходника простране галерије до које су некада водиле мермерне степенице. Необична је, и с посебном пажњом пројектована мала породична капела, до које води осликани улазни ходник. Капела је са полукружним апсидом и калотом осликаном анђелима. Израђена функционалност објекта примењује се у основи и распореду просторија, док се у обликовању ентеријера види редуковани орнаментални и стилски репертоар. Архитекта је на одличан начин ускладио актуелна сецесијска начела са потребама власника. Породица Фернбах је имала значајне индустриске објекте и велике комплексе земље у Бачкој, Банату и околини Сегедина и Мађарској крајем XIX и почетком XX века. Породица Фернбах и то браћа Јожеф, Јанош, Балинт, Антал и Карољ су имали више двораца у Војводини. Јожеф Фернбах је имао дворац у околини Апатина који су касније од њега откупили Дунђерски. Балинт је имао летњиковац у Сонти и на Криваји. Антал је имао дворац у Темерину. Карољ је био власник спахилука и дворца у Алекси Шантићу, познатијег као Баба Пуста. Карољ је био велики бач-бодрошки жупан.

Данас, дворац изгледа веома лоше, а парк је зарастао. Дворац брзо пропада чему доприноси развлачење бесплатног грађевинског материјала. Са половине дворца је нетрагом нестао кров, а и другу половину, чини се, већ је неко намерио да однесе. Ентеријер који је некада био обогаћен разним материјалима као што су мермер, дрво, стакло, лустери, камин и репрезентативни комади намештаја, уништени су или развучени. Исте судбине су биле и иконе које су биле узидане у зид ходника који води у капелу. Капела је исписана графитима. Дворац је евидентирано културно добро.

Медији о дворцу...

 

Дворац није отворен за посетиоце!

© 2007-2022 Србија
Почетна | Дворци | Манастири | Ветрењаче | О нама | Контакт | Везе | Рекламе | Е-дописнице