this.speed=500;this.fadeSpeed=500;this.topNav='no';this.overlayNav='yes';this.dropShadow='no';this.captions='no';this.border=0;this.copyright='no';this.IPTCinfo='no';this.delayTimer='yes';this.delayTime=6500;
Дворац Каштел, Панонија
  Дворац "Каштел" Панонија     Дворац је изграђен 1846. године за племићку породицу Фалционе. Изградњу дворца је спровео гроф Арпад Фалционе, а парк око зграде је завршен тек 1870. године када је имањем управљао Арпад II Фалционе. Налази се на пољопривредном добру "Панонија", у близини места Бајша. Објекат је скромна приземна грађевина, смештена у изузетно негованом пространом парку. Дворац је саграђен у духу зрелог класицизма са свим одликама које овај стил чине примереним архитектури дворца. Портик над главним улазом је у централном делу издужене преавоугаоне основе. Ослоњен на четири масивна стуба који се завршавају јонским капителима, изнад којих се налази равна архитравна греда са годином изградње. Улаз је масиван, а са страна врата се налазе два прозорска отвора. Масивно четворосливно кровиште доприноси елеганцији и једноставности објекта. Изузетним пропорцијама објекта доприносе и ритмично постављени прозорски отвори, који тако одражавају унутрашњи распоред просторија. Аутентичан рад из епохе каласицизма су свакако декоративни штитници од кованог гвожђа на прозорским отворима. У ентеријеру је сачувано неколико огледала, каљава пећ, подне облоге - паркет, столарија, радни сто, штуко декорација и мала библиотека.

Данас зграда служи као музеј са сачуваним аутентичним стварима из дворца. У дворцу се налазе зелена банкет сала са стилским намештајем, велика црвена сала и сала у домаћем амбијенту Војвођанска сала. У комплексу дворца се налази и хотел-ресторан "Бисер". Приликом обиласка у септембру 2006. године, затечено стање дворца и парка је било идеално. Цео комплекс око дворца је уређен за релаксацију и уживање.

 

Дворац је отворен за посетиоце!

© 2007-2022 Србија
Почетна | Дворци | Манастири | Ветрењаче | О нама | Контакт | Везе | Рекламе | Е-дописнице