this.speed=500;this.fadeSpeed=500;this.topNav='no';this.overlayNav='yes';this.dropShadow='no';this.captions='no';this.border=0;this.copyright='no';this.IPTCinfo='no';this.delayTimer='yes';this.delayTime=6500;
Дворац Краја Пала, Бачка Топола
  Дворац "Краја Пала" Бачка Топола     Дворац, познатији као Каштел, налази се у центру Бачке Тополе поред католичке Катедрале. Саграђен је 1806. године за барона Крај Пала, као зграда намењена за становање његове породице. Објекат је конципиран као слободно стојећа прознобарокна спратна зграда са главном фасадом и улазом према улици. Дворац је правоугаоне основе, а на задњој страни се налази мањи анекс са споредним улазом. На предњој фасади је наглашен средњи ризалит у малтерској пластици, са терасом и оградом од кованог гвожђа, карактеристичном за овај период. Такође на предњој фасади се увиђа правилан ритам прозорских оса и велики улазни портал са лучним отвором који је наглашен каменим довратником. На имању Крајових је изграђена и католичка Катедрала, највишља у југоисточној Европи, а друга по висини у Европи. У темеље је уграђено срце Краја Пала који је погинуо у Пешти, које је из Пеште донето у сребрној кутији. На Катедрали се налази и плоча са посветом Крају Палу који је финасирао изградњу исте. На плочи пише "ПОЧИВАЈ МЕЂУ СВОЈИМА". Дворац је у добром стању и у њему се налази Галерија и Завичајни музеј. Зграда је проглашена за споменик културе. Зграда је обновљена и заштићена 1993. године.

Легенда о породици Крајевих:

Легенда каже да је на породицу Kрајевих била бачена страшна клетва. Након погибије војсковође Краја Пала у Пешти, његов син такође војсковођа је одлучио да напусти војску да га иста судбина не би задесила. Вратио се у кући својој мајци, сестри, жени и сину у топли дом. Међутим војничка крв му није дала да напусти оружије па је одлучио да крене у лов. Сео је у кочије са својим омиљеним ловачким псом и кренуо. Док је путовао ка ловишту играо се са псом који је шапом закачио ороз пушке, и пушка је опалила. На врх године дана од погибије Краја Пала погинуо је и његов син, под сумљивим околностима. Под сумљивим околностима јер се зна да је био војсковођа за пример, коме се овакве две грешке нису смеле догодити, да држи не закочену пушку и да је поврх тога окрене према себи. За разлику од оца и деде Крај Пал најмлађи није волео оружије већ коње, био је најбољи и најмлађи јахач у то доба. Није било таквог противника који је са својим коњем могао да га престигне. На једној трци његов коњ се пред сам циљ у последњој кривини саплео и пао, не срећом на свога младог газду и усмртио га. За само три године, страшна клетва је сустигла три Краја Пала, а поврх свега угашена им је лоза.

 

Дворац је отворен за посетиоце!

© 2007-2022 Србија
Почетна | Дворци | Манастири | Ветрењаче | О нама | Контакт | Везе | Рекламе | Е-дописнице