this.speed=500;this.fadeSpeed=500;this.topNav='no';this.overlayNav='yes';this.dropShadow='no';this.captions='no';this.border=0;this.copyright='no';this.IPTCinfo='no';this.delayTimer='yes';this.delayTime=6500;
Ћирилица | English
Opereta Jabuka, Dvorac Hadik, Futog
  Opereta "Jabuka"   Opereta Jabuka

   Ovu operetu je napisao za proslavu 50 godina svog umetničkog rada.

Prvi čin

Godišnja svetkovina „Jabuka“ u mestu Ravica je prava prilika za mlade ljude da sebi nađu bračnog druga. Po starom srpskom običaju, devojka koja zagrize ponuđenu jabuku, daje na znanje mladiću da želi da bude njegova nevesta. Među mnoštvom sveta koji je krenuo na ovu svetkovinu i koji polako puni lokalnu krčmu, nalaze se i Mirko i Vasa, osiromašeni plemići iz Gradinca. Oni se nadaju da će prodajom svog oronulog dvorca, bogatom fabrikantu štirka, Bambori, namiriti svoje novčane probleme. Mirko tada dolazi na ideju da je još bolje rešenje, ako na „Jabuci“ izabere lepu i bogatu seljanku. Od Stakla, gazde krčme, saznaju da će na svetkovinu doći i Jelka, ćerka bogatog seljaka Miše, koja je najlepša u celom kraju. I pored upozorenja krčmara, Mirko odmah donosi odluku da osvoji Jelku. U tom momentu dolazi i Joška, sudski izvršitelj, koji je krenuo u Gradinac, da bi braći zaplenio dvorac zbog neizmirenih dugova. Dok Mirko pokušava da, uz piće, što više zadrži Jošku u krčmi, Vasa dočekuje pridošlog Bamboru i njegovu ćerku Anitu i nastoji da ugovori prodaju dvorca.

Zaplet se razvija kada se polomi kočija kojom Miša dolazi sa Jelkom i njenom tetkom Petrijom, što Mirku daje priliku da Jelki ponudi pomoć- svoja kola – uz malu nadoknadu: poljubac. Ovu priliku, međutim, kvari Joška, koji odmah konfiskuje Mirkovu kočiju, što razmažena i kapriciozna Jelka jako ismeva. Kako bi se osvetio i dobio devojku, Mirko za „carski bakšiš“ dogovara sa Joškom sledeći plan: izvršitelj će se preobući u barona i Mirkovim kolima odvesti Jelku u njegov dvorac, umesto u Ravicu.

Drugi čin

Posluga u dvorcu u Gradincu se žali Savi, Mirkovom slugi, što ne mogu da idu na „Jabuku“, jer im gazde duguju novac. Dolazi Mirko, koji ih smiruje i predlaže da se lepo obuku i da svetkovina bude u njegovom dvorcu, gde svi mogu da jedu i piju koliko ih volja. Pojavljuje se i Vasa, koji obaveštava brata da se zaljubio u Anitu, Bamborinu ćerku.

U dvorac stiže i Jelka sa Joškom preobučenim u barona, koji joj kaže, po dogovoru sa Mirkom, da su stigli u Ravicu. Ugledavši Mirka, Jelka se naljuti i posle svađe s njim, odlazi s Petrijom da se odmori. Svečano obučena, na gozbu dolazi posluga, koju Vasa i Mirko predstavljaju Aniti i Bambori kao ugledno plemstvo, što na njih ostavlja poseban utisak. Vraća se Jelka i započinje ceremonija biranja mlade koju vodi „baron“ Joško. On mladićima podeli jabuke koje oni za vreme kola ponude svojim izabranicama. Vasa i Anita osećaju uzajamnu naklonost i tokom svečanosti istovremeno zagrizaju jabuku. Jelka, međutim, jabuku koju joj je ponudio Mirko, baca ovome pred noge i izaziva pravi skandal. Svađa dostiže kulminaciju kada se na slavlju pojavi Miša, a Jelka sazna da je prevarena i dovedena u Mirkov dvorac umesto u Ravicu.

Treći čin

Narod izbacuje Mišu iz dvorca, besan na njega što im je pokvario slavlje. Bambora, ponašajući se na „grofovski“ način, bezuspešno pokušava da smiri situaciju. U dobrom raspoloženju, pripiti Joška, kome posao opet ide od ruke, Bambori otkriva istinu: njegov nesuđeni zet Vasa je siromašan, a dvorac Gradinac će biti zaplenjen. Iz dvorca izlazi Jelka sklanjajući se od devojaka, koje joj zameraju što je narušila običaje i ismejavaju je, predlažući joj da umesto s momkom, odsad u kolu igra sa metlom! Nailazi Mirko, koji Jelku uzima u zaštitu i otera devojke. Jelka, najzad, priznaje sama sebi da voli Mirka i uzima od njega ponuđenu jabuku. Pojavljuju se zagrljeni Anita i Vasa i dva zaljubljena para, pod jabukovim drvetom, dobijaju blagoslov roditelja: Bambora se miri s ljubavlju koju njegova kći Anita oseća prema siromašnom plemiću, a Jelkin otac Miša najavljuje veliko slavlje, srećan zbog svoje mezimice.

opereta "Jabuka" SNP

© 2007-2024 Srbija
Početna | Dvorci | Manastiri | Vetrenjače | O nama | Kontakt | Veze | Reklame | E-razglednice