this.speed=500;this.fadeSpeed=500;this.topNav='no';this.overlayNav='yes';this.dropShadow='no';this.captions='no';this.border=0;this.copyright='no';this.IPTCinfo='no';this.delayTimer='yes';this.delayTime=6500;
Ћирилица | English
Dvorac Fernbah, Apatin
   Dvorac Fernbah Apatin     DVORAC JOŠ ŽIVI U PRICI

Sa upregnutim konjima vranima- “Drinom” i “Bebom”, i “karucama” starim ko zna koliko godina, klizimo praceni rojevima obada, put poslednjih soncanskih salaša. Mi bi i na bent i na Staklaru- putem u ataru zvanim “Jabuke”, al ne dadoše obadi. Ima ih samo sada pa se na sapi konja i nas obrušavaju kao kamikaze. Ne pomaže ni da se granama i lišcem branimo. Zbog okrvavljenih konja i sunca koje prži, od posete Staklari odustaje se. Bice drugih prilika!

Nekada je, kažu, i sa jedne i sa druge strane puta bilo stabala sa kojih su plodovi bili na dohvat ruke. Osvedocili smo se- ni jedne jabuke danas uz put nema! Ostalo je samo ime koje nije išcezlo. I secanje da ih je nekada sadio veliki gazda sa prelepim dvorcem – Fernbah. Najstariji Soncani preneli su svojim potomcima pricu da je, onomad, “Ferbak” imao dvorac sa odajom punom lovackih trofeja, i da je sa putovanja donosio nove životinje u zoološki vrt koji je ogradio na mestu gde sada usamljeno cami “Kozin” salaš. Bez gazde.


Dvorca porodice Fernbah danas nema. Ima samo u njivi današnjeg gazde, posejanoj sojom, ostataka cigli kao naznakom da je tu nekada bio dom najveceg veleposednika sa pocetka prošlog stoleca. Tvrde mnogi, da je isušivao rit od vode i stvarao plodnu oranicu. A nas je zainteresovala ta prica, posebno zbog cinjenice da smo, vozeci se kocijom uokolo, zastali i kraj kapelice na uzanom seoskom putu da bi procitali nešto što je zub vremena izbledeo. Stoji natpis: Josef und Theresia i ispod njega Hermansdorf acb ili ahb (ne može se razaznati) Fernbah. I godina 1903! To je trag koji ce nas istraživacki dalje voditi u neki novi tekst o ovoj porodici.

Dvorac Fernbaha i danas”živi”. U prici. Stvarnost tog dela soncanskog atara i salaša u “Jabukama” u današnje vreme je da ih ima sve manje i da ce neki, uskoro, od svojih žitelja ostati napušteni.Porodica Fernbah je imala značajne industriske objekte i velike komplekse zemlje u Bačkoj, Banatu i okolini Segedina i Mađarskoj krajem XIX i početkom XX veka. Porodica Fernbah i to braća Jožef, Janoš, Balint, Antal i Karolj su imali više dvoraca u Vojvodini. Jožef Fernbah je imao dvorac u okolini Apatina koji su kasnije od njega otkupili Dunđerski. Balint je imao letnjikovac u Sonti i na Krivaji. Antal je imao dvorac u Temerinu. Karolj je bio vlasnik spahiluka i dvorca u Aleksi Šantiću, poznatijeg kao Baba Pusta. Karolj je bio veliki bač-bodroški župan.

 

Dvorac vise ne postoji! 


© 2007-2024 Srbija
Početna | Dvorci | Manastiri | Vetrenjače | O nama | Kontakt | Veze | Reklame | E-razglednice